Training overlegvaardigheden

Herken jij een van onderstaande punten bij vergaderingen van jouw ondernemingsraad?

  • Emoties nemen de overhand
  • Er worden geen duidelijke afspraken gemaakt
  • De ondernemingsraad houdt geen regie
  • De toon en de inhoud blijft niet neutraal
  • Voorzitter houdt de leden er niet bij
  • De OR ligt niet op één lijn

Dan is het tijd voor een training vergader- en onderhandelingsvaardigheden!

Overlegvaardigheden

De belangrijkste bevoegdheid van de ondernemingsraad bestaat uit het ‘recht op overleg’ (artikel 23 WOR). Overlegvaardigheden spelen daar een belangrijke rol in. Door goed overleg kun je invloed uitoefenen en echt verschil maken.

‘Gelijk hebben of gelijk krijgen’
Het doel van het ondernemingsraadwerk is een bijdrage te leveren aan een gezonde onderneming, zowel in financieel als in sociaal opzicht. Het adviesrecht, initiatiefrecht en het instemmingsrecht zijn de formele instrumenten van de OR om invloed uit te oefenen op het ondernemingsbeleid. Maar in de praktijk vraagt het kunnen bereiken van de doelstellingen meer van je dan alleen het toepassen van de formele bevoegdheden. Het gaat niet om gelijk hebben maar om gelijk krijgen. Daarvoor is een goed overleg van cruciaal belang.

Verschillende overlegstrategieën
Je kunt als ondernemingsraad op verschillende manieren invloed uitoefenen. Overlegstrategieën als overtuigen, onderhandelen of afdwingen spelen daarin een belangrijke rol. Elke situatie vraagt andere accenten en vaardigheden. Los van de inhoud (het “wat”) is ook het proces (het “hoe”) van groot belang. Hoe moet je als OR te werk gaan om resultaten te boeken en effectief invloed uit te oefenen? Welk gedrag is wanneer effectief?

Onderhandelen – Een cruciale vaardigheid
In situaties waarin er voor zowel de bestuurder als de ondernemingsraad belangen op het spel staan, is onderhandelen een cruciale vaardigheid. Het gaat erom dat beide partijen een bepaald eindresultaat voor ogen hebben en er bereidheid bestaat tot een ‘ruil’. Te denken valt aan het onderhandelen over de voorwaarden waaronder de OR wil instemmen of advies wil uitbrengen. Of wanneer de raad een voor hem belangrijk onderwerp op de agenda wil zetten. Daarnaast komt onderhandelen ook terug bij het afleggen van verantwoording naar de achterban over het onderhandelingsresultaat met de bestuurder.

Wil je als ondernemingsraad meer inzicht krijgen in de verschillende overleg-, beïnvloedings- en/of onderhandelingsvaardigheden en wil je leren hoe en wanneer deze op een effectieve manier toe te passen, neem dan contact met ons op.

Onze trainingen

Wij hebben voor de training overlegvaardigheden meerdere mogelijkheden.

Het kan zijn dat je dit onderwerp opneemt als onderdeel van het programma voor een (meerdaagse) training of dat je als ondernemingsraad hier een volledige training aan wijdt dit is afhankelijk van de doelen van de ondernemingsraad en de huidige stand van zaken.

Al onze trainingen zijn op maat gemaakt op basis van jullie behoeften. Ben je benieuwd naar wat we voor jullie kunnen betekenen? Neem contact met ons op, dan plannen we een vrijblijvend kennismakingsgesprek in. Tijdens dit gesprek kijken we naar de problemen waar jullie tegenaan lopen en brengen we de wensen van jullie OR in kaart.

Veel voorkomende fouten

Zorg voor een aandachtig welkom aan de bestuurder

Zorg dat het bespreekpunt en de afspraken altijd helder zijn!

Houdt als OR altijd de regie!

Houdt de toon en de inhoud van de vergadering altijd neutraal

Houdt de emoties in toom!

Houdt de regie, ook als je weerstand krijgt

Wees helder in gemaakte afspraken en vat altijd samen

Neem de regie als voorzitter en behoudt de betrokkenheid van alle deelnemers

Blijf als OR altijd op één lijn

Onze trainers

Sjanne Reijnen

Sjanne is begonnen als docente en opleidingskundige in de zorg en later als trainer/adviseur medezeggenschap, bij Odyssee en Schouten & Nelissen. Sinds een aantal jaren werkt ze als zelfstandige, vanuit een breed opleidingspalet op het gebied van persoonlijke-, team- en organisatieontwikkeling. Sjanne is gecertificeerd in DISK-profielen en Deep Democracy.

Rob van Etten

Rob is bestuurs- en bedrijfskundige. Hij heeft als adviseur en als trainer/coach een jarenlange ervaring in zowel profit, non-profit als overheidsbranche. Hij heeft in zijn carrière al talloze ondernemingsraden begeleidt en is bekend met de veel voorkomende fouten bij het vergaderen.

Ernst Taris

Al meer dan 30 jaar houdt Ernst zich op dagelijkse basis bezig met het opzetten en begeleiden van complexe en vaak langdurige ontwikkeltrajecten voor organisaties en voor ondernemingsraden van allerlei soorten en maten. Hij kent daardoor als geen ander de dynamiek van vergaderingen binnen ondernemingsraden.

Rolf Hendriksen

Rolf heeft jarenlange ervaring in het ontwerpen en begeleiden van ontwikkelprogramma’s voor organisaties. Met zijn achtergrond in pedagogiek, didactiek en kunstzinnige vorming creëert hij samen met Jan trajecten die mensen uitdagen om te leren en te veranderen. Zijn kracht ligt in het opbouwen van vertrouwen, waardoor mensen openstaan voor persoonlijke groei en ontwikkeling.

Jan Corstjens

Jan is expert op het gebied van persoonlijke ontwikkeling binnen organisaties. Zijn pedagogische, didactische en kunstzinnige achtergrond helpt hem unieke programma’s te ontwikkelen die mensen en teams verder brengen. Met humor en professionele aandacht daagt hij deelnemers uit om hun grenzen te verleggen en zo te excelleren in leren en veranderen.

Neem contact op

Wil je een offerte aanvragen voor een training op maat? Of heb je een vraag? Vul onderstaand contactformulier in en dan komen we zo snel mogelijk bij je terug!