Wie is OR-Coach.nl?

OR-Coach.nl is een relatief jong bureau, in 2015 opgericht door Rob van Etten en Hans Hautvast. 

Samen wilden we een aantal projecten opzetten rond medezeggenschap, participatie en persoonlijke groei. De opleiding, coaching en advisering van ondernemingsraden, onder het label OR-Coach.nl is daarvan het omvangrijkst. Maar onder datzelfde label helpen we ook medezeggenschap in ondernemingen te ontwikkelen, door ons te richten op alle betrokkenen: niet alleen de OR, maar ook bestuurder en management, commissarissen en toezichthouders en andere vormen van participatie, zoals cliëntenraden. In onze cv’s ligt een gezamenlijke, jarenlange ervaring als trainer, coach, opleider, adviseur, manager, bestuurder, toezichthouder en publicist besloten. Zo helpen we ook ondernemingen die nog geen OR hebben, er een op te richten. 

Onze ambitie is medezeggenschap tot een waardevolle factor binnen de onderneming te helpen ontwikkelen. Daarvoor is allereerst een gezaghebbende ondernemingsraad nodig. Maar ook een bestuurder die weet wat de Wet op de Ondernemingsraden van hem of haar vraagt. Die beseft dat het gezag van de OR voor een groot deel gebaseerd is op hoe deze tegenspel kan bieden binnen de onderneming. En, last but not least, een toezichthouder (raad van commissarissen of toezichthouders) die serieus erop toeziet dat medezeggenschap de ruimte krijgt. Zodat de OR niet steeds bezig hoeft te zijn met anderen erop te wijzen wat er in de wet staat, maar zich juist kan richten op zijn inhoudelijke bijdrage aan de ontwikkeling van de onderneming. Want laten we wel wezen:

Een OR die alleen de procedures bewaakt, maar geen inhoudelijke bijdrage daarin levert, is eerder een sta in de weg dan een partner in organisatieontwikkeling!

Behalve deze sterke nadruk op medezeggenschap wordt onze aanpak ook gekenmerkt door nieuwsgierigheid naar andere invalshoeken. We werken samen met een aantal professionals die allen iets toevoegen aan wat we bieden willen. En we zoeken samenwerking met andere bureaus en instellingen – waarover hieronder meer.

Ons team bestaat uit:

Als OR-coaches schakelen we tussen verschillende rollen, variërend van adviseur, coach en trainer en soms zelf van (medel)onderhandelaar dan wel bemiddelaar. OR-Coach.nl kan vele vraagstukken aan. Daartoe hebben we ook een aantal zeer ervaren  professionals aan ons verbonden, die elk hun eigen expertise inbrengen. Zo kunnen we, als klein bureau, alle expertise leveren die de medezeggenschap nodig heeft.

Rob van Etten

‘Gezag kun je verwerven; Wij helpen je het ontwikkelen!’ Rob is bestuurs- en bedrijfskundige. Hij heeft als adviseur en als…

Lees meer

Rob van Etten

Hans Hautvast

Hans (1954) is politicoloog en bedrijfskundige en heeft zich gespecialiseerd in strategisch gedrag van mensen in organisaties. Als begeleider van…

Lees meer

Hans Hautvast

Ernst Taris

Al meer dan 30 jaar houdt Ernst zich op dagelijkse basis bezig met het opzetten en begeleiden van complexe en…

Lees meer

Ernst Taris

Mieke Pigeaud-Wijdeveld

Mieke Pigeaud-Wijdeveld is opgeleid als bedrijfseconoom en heeft ruim 30 jaar gewerkt in (eindverantwoordelijke) financiële functies bij multinationals, MKB-bedrijven en…

Lees meer

Mieke Pigeaud-Wijdeveld

Erwin Koenen

Drs. H.A. (Erwin) Koenen is bestuurskundige en heeft ruim 30 jaar ervaring met medezeggenschap bij de overheid. Erwin heeft die…

Lees meer

Erwin Koenen

Paul van Daal

Paul is een bedrijfs- en veiligheidskundige en heeft jarenlang als manager en consultant kwaliteits- en veiligheidsbeleid ontwikkeld, organisatieveranderingen vormgegeven en…

Lees meer

Paul van Daal

Harmen Pullen

Harmen is pensioenjurist en vanaf 2001 werkzaam in de pensioen-consultancy en pensioen-advocatuur. Harmen heeft ruime ervaring opgebouwd in compliance, privacy…

Lees meer

Harmen Pullen

René van Dongen

René van Dongen is pensioenjurist en vanaf 1990 werkzaam als pensioenconsultant. René heeft bij grote Nederlandse pensioenverzekeraars diverse managementfuncties bekleed….

Lees meer

René van Dongen

Hans Steeman

Hans is onderwijskundige met oog voor de persoon. Hij heeft ervaring als docent, voorzitter van de OR en beleidsmedewerker bij…

Lees meer

Hans Steeman

Sjanne Reijnen

Sjanne is begonnen als docente en opleidingskundige in de zorg en later als trainer/adviseur medezeggenschap, bij Odyssee en Schouten &…

Lees meer

Sjanne Reijnen

En soms...

Soms kom je als ondernemingsraad voor vraagstukken te staan die vragen om een specifiek specialisme. OR-coach.nl heeft voldoende expertise in huis als het gaat om vraagstukken van bedrijfskundige en sociale aard. Maar bij specifieke juridische aspecten, of als het bijvoorbeeld gaat om ingewikkelde financiële constructies, dan moeten ook wij van OR-Coach.nl even doorschakelen. Gelukkig hebben we dan gerenommeerde partners, die ons (en jullie als OR!) met raad en daad te hulp schieten.

Pallas Advocaten

Op het moment dat vraagstukken bij onze klanten juridisch complex worden schakelen wij met Steven Jellinghaus, partner bij Pallas Advocaten. De advocaten van Pallas kijken niet alleen naar juridische aspecten van zaken die zij behandelen, maar hebben ook oog voor pragmatische oplossingen en het vermijden van escalatie. Zij zijn praktisch ingesteld, toegankelijk, en werken snel.

Contze & Partners

Bij complexe financiële vraagstukken maken wij indien nodig ook gebruik van de diensten van Diederik Contzé. Contzé & Partners wordt ingeschakeld wanneer aanvullend financiële onderzoek nodig is. Denk hierbij o.a. aan het doorgronden van de financiële consequenties van voorliggende adviesaanvragen, maar ook voor andere financiële vragen kunnen we een beroep doen op hun expertise.

Trivu

Om de ondernemingsraad vakkundig bij te kunnen staan bij aanpassing van de pensioenregeling, werken we samen met Trivu. De consultants van Trivu hebben jarenlange ervaring en zijn inzetbaar voor alle vraagstukken rondom pensioen en de rol van de OR daarbij. Naast ondernemingsraden behoren bijvoorbeeld ook pensioenfondsen, werkgevers en belangenverenigingen tot de opdrachtgevers.

Verder werken wij samen met…

Medezeggenschap met gezag ontwikkelen in organisaties kent geen simpele toverformules. Alleen een goede training volgen is geen garantie voor succes. Daarom zijn wij voortdurend op zoek naar nieuwe invalshoeken, nieuwe methodieken en interventievormen. OR-coach.nl werkt op dit gebied samen met andere partijen. Hieronder staan de belangrijkste partners van dit moment.

Organiq

Samen met Organiq ontwikkelen we serious games voor onder andere ondernemingsraden, die we inzetten tijdens onze trainingen. Met serious gaming kan gemakkelijker de vertaalslag naar de eigen praktijk worden gemaakt. Organiq is gespecialiseerd in nieuwe vormen van leren, zowel online als offline.

Rol & Co

Op het vlak van overleg- en beïnvloedingsvaardigheid werken we samen met praktijk trainers Jan Corstjens en Rolf Hendriksen van Rol&Co. Denk hierbij aan de kunst van het luisteren, het stellen van vragen met hoog rendement, beïnvloeding en overtuigingskracht en het spreken als één team. Hun werkvormen zijn zeer effectief en direct toepasbaar in de praktijk. Met als uiteindelijk resultaat een krachtige OR en een professionele overlegpartner.

Cult

CULT ondersteunt OR-coach.nl met hun expertise op het vlak van media content om ondernemingsraden goed op de kaart te zetten binnen de eigen organisatie. Dankzij hun diverse diensten, zoals campagnes, video’s, animaties, fotografie, podcasts, online events en andere creatieve concepten, kunnen we een unieke en impactvolle benadering bieden.

DemLab

Medezeggenschap is een vorm van economisch burgerschap, gebaseerd op wetgeving. Het vraagt van de leden van de OR een andere rol dan die van ‘gewone’ werknemers. Wij willen graag dit aspect helpen verdiepen en hebben daarom contact gezocht met het Democratische Laboratorium van de Radboud Universiteit. Als eerste stap werken we aan de ontwikkeling van het spel ‘Wie is de baas?’

Heb je interesse?

Ben je benieuwd naar wat we voor je kunnen betekenen, neem dan vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek. Vul dan ons contactformulier in of bel 085 – 487 03 99.