Als ondernemingsraad ben je de aangewezen gesprekspartner over het sociale beleid in je onderneming. Het echte onderhandelen zal daarbij niet aan de orde zijn maar je kunt wel een belangrijk stempel drukken, door standpunten te ontwikkelen en die kenbaar te maken, door beleid te toetsen aan algemene normen en door naleving van de regels te bevorderen.
Wil je als ondernemingsraad een dergelijke rol kunnen vervullen binnen jouw onderneming, dan vraagt dat allereerst gedegen kennis van zaken. Wij helpen je antwoord te krijgen op vragen als:
Een goede taakverdeling binnen de OR kan helpen om specialistische kennis op meerdere terreinen te ontwikkelen. Zo kun je concreet iets gaan betekenen voor jouw collega’s.
Verschillende ondernemingsraden richten hiervoor een commissie in, die zich buigt over deze vraagstukken: de Sociale- of HR-commissie. Dat draagt bij tot een gedegen voorbereiding, maar kan ook leiden tot afstand van de andere OR-leden. Gezien het belang van een gezamenlijke en gedeelde beeldvorming adviseren wij om met de hele OR een basiscursus te volgen over deze onderwerpen. Die verzorgen wij uiteraard graag voor jouw ondernemingsraad.
Op het gebied van Sociaal beleid, Arbeidsvoorwaarden en Prettig werken hebben we verder nog de volgende mogelijkheden:
Dreigende tekorten aan goed personeel, of toekomstige economische tegenslag – het zijn onzekerheden waar de onderneming goed mee om moet gaan en waar je als OR ook graag een vinger bij aan de pols houdt. Maar waar moet je op letten?
In veel ondernemingen is de personele bezetting een lappendeken: tijdelijke en vaste contracten, part-timers en full-timers, ouderen en jongeren… het is vaak een hele kunst om de personele bezetting op elk moment van het jaar goed te regelen, laat staan om vooruit te kijken naar de bezetting over meerdere jaren.
Wij kunnen helpen antwoord te vinden op de volgende vragen:
Duurzame inzetbaarheid, in steeds meer organisatie wordt hierover gesproken en heeft het aandacht. Is duurzame inzetbaarheid binnen jouw organisatie ook een belangrijk thema? Is hiervoor een concreet beleid ontwikkeld? Word je als OR hierbij betrokken? Vragen waar OR-coach.nl wel raad mee weet.
Duurzame inzetbaarheid betekent dat werknemers in hun arbeidsleven doorlopend over daadwerkelijk realiseerbare mogelijkheden alsmede over voorwaarden beschikken om in huidig en toekomstig werk met behoud van gezondheid en welzijn te (blijven) functioneren.
Bij duurzame inzetbaarheid gaat om thema’s als:
Maar waarom investeren in duurzame inzetbaarheid?
Dit alles maakt dat voor veel organisaties duurzame inzetbaarheid een belangrijk onderwerp is. En het is zeker een onderwerp dat ook op de agenda van een OR moet staan. Wij helpen je hier graag bij!
De OR krijgt steeds meer bevoegdheden van de wetgever als hij inzicht wil in de beloningsverhoudingen in de onderneming. Maar veel OR’s weten eigenlijk niet goed hoe met deze bevoegdheden om te gaan.
Het lijkt al snel persoonlijk te worden. Maar bij grote ondernemingen moet ook gepubliceerd worden wat de top verdient. Waarom dan terughoudend doen bij de kleinere? Goed inzicht in beloningsverhoudingen helpt de OR om bij sociale vraagstukken goede keuzes te maken. In elk geval is het nuttig om antwoord te hebben op de volgende vragen:
Informatie over de beloningsverhoudingen in jouw onderneming is niet zozeer bedoeld om bestuurder het leven zuur te maken, maar om een dialoog te starten over wat rechtvaardige en effectieve beloning moet zijn. Als OR kun je daarin een belangrijke rol spelen.
De pensioenregeling ondergaat steeds vaker een wijziging. De pensioenleeftijd schuift stap-voorstap op, pensioenregelingen versoberen, er wordt overgestapt van een middelloonregeling naar een premieregeling, de aansluiting met de AOW-leeftijd wordt losgelaten, het pensioenakkoord komt eraan… In deze turbulente pensioenwereld moet de ondernemingsraad meebeslissen en zijn instemmingsrecht ten volle benutten.
De Stichting van de Arbeid heeft in juni 2020 de aanbeveling gedaan dat “het begrijpen van de pensioenregeling” een vast onderdeel moet uitmaken van de scholing van OR-leden. Dat betekent dat je als OR niet alleen het pensioenstelsel zal moeten begrijpen, maar ook de verschillende pensioensystemen, de onderdelen in de pensioenregeling, de recente en toekomstige ontwikkelingen. OR-coach.nl helpt je hier meer inzicht in te krijgen.
Met kennis van de bevoegdheden van de ondernemingsraad rondom pensioen kan je als OR de komende vraagstukken goed ter hand nemen.
Van functiewaardering tot beloningssystemen, van pensioenplannen tot onkostenvergoedingen. Of je het nu wil of niet, je komt dan als OR toch in de positie van vraagbaak, ombudsman of onderhandelaar. Hoe pak je dat aan?
Arbeidsvoorwaarden zijn geen zaak voor de OR, zo is de algemene opvatting. Het is een zaak voor individuele werknemers of hun vakbond en de werkgever. Toch worden ondernemingsraden steeds vaker geconfronteerd met collectieve regelingen, die een arbeidsvoorwaardelijk karakter hebben. Of misschien moet je wel onderhandelen over een sociaal plan, als er geen cao is. Ook komen er dan wellicht collega’s met tal van vragen over hun arbeidsvoorwaarden.
In onze begeleiding op dit terrein ondersteunen we bij de volgende vragen:
De ondernemingsraad heeft een wettelijke plicht om enerzijds te waken tegen discriminatie op de werkvloer en anderzijds te bevorderen dat gehandicapten en minderheden een kans krijgen binnen de organisatie (artikel 28, lid 3 WOR). Juist nu diversiteit en inclusie veel aandacht krijgen in de maatschappij is het belangrijk om deze taak extra serieus te nemen.
Ondanks de maatschappelijke- en politieke aandacht voor diversiteit en inclusiviteit, blijkt dat deze thema’s op de werkvloer nu en naar verwachting in de toekomst alles behalve topprioriteit zijn. Terwijl een structureel en duurzaam diversiteits- en inclusiviteitsbeleid voor medewerkers een wereld van verschil maken. Alleen als iemand ervaart voor vol te worden aangezien, kan diegene maximale waarde toevoegen. Juist daarom zouden bedrijven echt met zo’n beleid aan de slag moeten gaan.
Organisaties met meer dan 250 medewerkers kunnen vanaf 1 juli 2020 middels de Barometer culturele diversiteit van het Centraal Bureau voor de Statistiek inzicht krijgen in de diversiteit van hun medewerkersbestand. Daarnaast gaat het CBS regelmatig bijgewerkte gegevens publiceren over de culturele diversiteit in bedrijfssectoren en in het arbeidsmarkt-aanbod. De openheid die het CBS geeft over de stand van diversiteit binnen sectoren kan ook jou als ondernemingsraad een kapstok bieden het diversiteit- en inclusiebeleid binnen de eigen organisatie op de agenda te zetten.
Wil je als OR ook aan de slag met het onderwerp inclusie, wij helpen je graag om het binnen de eigen organisatie bespreekbaar te maken.
Onze ondersteuning is altijd maatwerk en afgestemd op de specifieke situatie en behoeften van jouw ondernemingsraad en/of commissie. Tijdens een eerste kennismakingsgesprek brengen we de wensen hiertoe met elkaar in kaart. Op basis daarvan ontvang je van ons een gericht opleidings- en begeleidingsplan.
Heb je belangstelling voor deze dienst van OR-coach.nl of heb je gewoon een vraag hierover, neem dan contact met ons op. Vul onderstaand formulier in of bel: 085 – 487 03 99.