Organiseren van OR-verkiezingen

Het organiseren van verkiezingen is altijd weer een heel gedoe. Veel ondernemingsraden zien er tegenop, als een drie- of vierjaarlijks terugkerend corvee. Je kunt er maar het beste zo snel mogelijk vanaf zijn, zodat je je weer op de inhoud kunt richten.

Toch is dat niet de houding die bijdraagt aan een succesvolle OR. Een OR waar mensen graag in willen participeren en waar collega’s graag hun ideale vertegenwoordigers in willen kiezen, heeft toch zeker meer gezag dan een OR die tot stand is gekomen op basis van een anonieme zoektocht naar mensen die zich voor vier jaar laten strikken om het dan maar te doen. ‘Vooruit dan maar’ is niet de juiste motivatie voor een jarenlange betrokkenheid bij het ondernemingsbeleid. Een ploegje anonieme collega’s, waar niemand op heeft kunnen stemmen bij gebrek aan voldoende kandidaten heeft niet de juiste legitimiteit om tegengas te geven aan directie en MT.

OR-Coach.nl kan je helpen jouw gezag als OR te vergroten door het organiseren van levendige verkiezingen. Je kunt bij ons terecht met vragen als:

  • Hoe motiveer je jouw collega’s voor het OR-werk?
  • Hoe zorg je voor draagvlak onder collega’s voor jouw OR?
  • Hoe moeten we omgaan met de vakbondslijsten en de ‘vrije lijsten’ in ons reglement?
  • Welke termijnen moeten we in acht nemen bij het organiseren van verkiezingen?
  • Hoe maak je zo goed mogelijk gebruik van kiesgroepen, voorkeurstemmen en ‘geoormerkte zetels’?
  • Is ons OR-reglement nog wel up to date voor het organiseren van stimulerende verkiezingen?
  • Hoe zetten we voor de OR-kandidaten een succesvolle verkiezingscampagne op?

Onze werkwijze

De aanpak bij dit type vragen is altijd maatwerk. Wij starten daarom altijd met een vrijblijvend kennismakingsgesprek op basis waarvan we je een passend voorstel doen.

Heb je interesse?

Heb je belangstelling voor deze dienst van OR-coach.nl of heb je gewoon een vraag hierover, neem dan contact met ons op. Vul onderstaand formulier in of bel: 085 – 487 03 99.