Argumenteren en debatteren

Merk je dat je als OR beslissingen en overtuigingen regelmatig moet bijstellen omdat je iets over het hoofd hebt gezien? Ervaar je dat je onterecht aannames doet of het antwoord op scherpe vragen soms schuldig moet blijven? Wil je als OR meer weloverwogen en beargumenteerd standpunten bepalen, beslissingen nemen en hiermee je invloed in de organisatie vergroten, dan doe je dat door je argumentatie vaardigheid te verbeteren.

Weloverwogen en doordacht

Discussiëren hoort bij het OR-werk. Er wordt geen belangrijke beslissing meer genomen zonder dat daar stevige discussies aan vooraf zijn gegaan. Het is dan ook belangrijk dat je je als OR tijdens je betoog goed staande weet te houden. Onmisbare hulpmiddelen daarbij: overtuigende standpunten en dito argumenten. 

Belangrijke vaardigheden

De volgende drie doelen van argumenteren komen vaak terug: de ander overtuigen van je standpunt, jezelf verantwoorden voor en/of begrip kweken voor je standpunt. Met een goede onderbouwing van je mening op basis van argumenten vergroot je als OR je invloed en het komt de helderheid van je betoog ten goede. Natuurlijk spelen debatvaardigheden hierin ook een belangrijke rol. Hoe weet je als OR je standpunt goed onder woorden te brengen, uit te dragen en de bestuurder te overtuigen?

Stevige gesprekspartner

Als OR leer je om onderwerpen vanuit verschillende perspectieven te bekijken en nieuwe oplossingsrichtingen te vinden. Daarnaast oefen je om informatie op een kritische manier te analyseren, gerichte vragen te stellen en door valse argumentatie heen te prikken. Jouw beslissingen en standpunten zijn straks weloverwogen en doordacht. Je weet als OR anderen op inhoud te overtuigen.

OR-Coach.nl leert je beter te argumenteren en debatteren, zodat je als OR écht een stevige gesprekspartner bent voor je bestuurder. Je kunt bij ons terecht met vragen als:

  • Wat zijn standpunten en wat zijn argumenten?
  • Wat zijn goede argumenten?
  • Hoe formuleer je een goed standpunt?
  • Hoe trek je argumenten van de ander in twijfel, of nog mooier: hoe haal je ze onderuit?
  • Hoe leer je informatie daartoe te doorgronden?
  • Hoe bouw je als OR een betoog goed op?
  • En hoe houd je als OR een goed betoog, hoe weet je de ander te overtuigen van je standpunt?

Onze mogelijkheden

Wij hebben voor de opleiding Argumenteren en debatteren meerdere mogelijkheden. Het kan zijn dat je dit onderwerp opneemt als onderdeel van het programma voor een (meerdaagse) training of dat je als ondernemingsraad hier een volledige training aan wijdt. Beide is natuurlijk mogelijk.

Voor een geringe meerprijs krijg je de mogelijkheid van (online) coaching van de OR, waarbij we je helpen het geleerde ook daadwerkelijk in praktijk te brengen. Wanneer je gaat voor optimaal resultaat, ontwerpen wij een leertraject dat enkele maanden kan beslaan en waarin we samen met de OR systematisch toewerken naar bepaalde resultaten.

Tijdens een eerste kennismakingsgesprek brengen we hiertoe samen de wensen van jouw OR in kaart.

Heb je interesse?

Heb je belangstelling voor deze dienst van OR-coach.nl of heb je gewoon een vraag hierover, neem dan contact met ons op. Vul onderstaand formulier in of bel: 085 – 487 03 99.